През 1212г. голяма част от Лондон е изпепелена от пожар. През 1547г. във

...
През 1212г. голяма част от Лондон е изпепелена от пожар. През 1547г. във
Коментари Харесай

На този ден: Националите отстраняват световния шампион Германия и за първи път се класират за 1/2 финал на Световно

През 1212г.  огромна част от Лондон е изпепелена от пожар
През 1547г.  във Франция се реализира последния законен двубой . Кралят не разрешава дуелите, а от 1566г. в действие влиза и смъртно наказване при присъединяване в двубой. Прочетете още
През 1548г.  Вилхелм Орански е погубен  в дома си в Делфт, Холандия от Балтазар Жерар. Той е граф на Насау и лидер на нидерландското въстание против испанците, което слага началото на Осемдесетгодишната война и довежда до формалната самостоятелност на Обединените провинции през 1648 година. 

През 1878 година в Англия е  употребена за първи път свирка от арбитър  по време на футболен мач. 

През 1949г.  след шестдневна работа е приключен Мавзолеят на Георги Димитров в София . Тялото на комунистическия водач е положено в мавзолея до 1990г. Той се намира в центъра на София покрай Българска народна банка. По време на военните паради комунистическите водачи гледали парада от трибуната на мавзолея. Тялото на Димитров е заровено през 1990г. През 1999г. по време на държавното управление на Иван Костов се взема решение да се взриви мавзолеят. Това е единственият пантеон, който е съществувал в България. 

През 1991г. Борис Елцин поставя клетва и става първият демократично определен президент на Русия. Елцин е на поста до 31 декември 1999г., когато изненадващо подава оставката си като президент и на поста той е сменен от досегашния президент Владимир Путин. 



През 1994г. на Световното състезание в САЩ  България побеждава международния първенец Германия с 2:1  и за първи път и за момента единствен в историята си се класира на полуфинал на международно. Клинсман открива от дузпа за Германия, а Христо Стоичков след отлично осъществяване от директен свободен удар прави 1:1. Йордан Лечков с превъзходен плонж прави обрата цялостен и класира България на първия си полуфинал. 

През 2006г. е  погубен чеченския пълководец Шамил Басаев . Той е вицепрезидент на интернационално непризнатата Чеченска република Ичкерия. Отговорен е за многочислени терористични офанзиви и партизански акции в и към Русия, най-известни от които са: завладяването на южно-руския град Будьоновск през 1995; нахлуването в Дагестан, 7 август — 14 септември 1999 взимане на заложници в театъра на улица Дубровка в Москва на 23 октомври 2002; нахлуване против Назран, Ингушетия на 21-22 юни 2004г. завземането на учебното заведение в Беслан, Северна Осетия на 1 септември 2004 през 2005 година терористи, готови от Басаев, нападат град Налчик (столица на Кабардино-Балкария).

Убит е при детонация на 10 юли 2006 година в Ингушетия – република, граничеща с Чечня. Противоречива е информацията за неговата гибел: руснаците настояват, че е погубен при секретна акция на съветската работа за сигурност ФСБ, а чеченците считат, че е умрял при трагичен случай. Трети източници загатват вероятността да е погубен от конкурентна военна формация.

Навършват се 166 от рождението на сърбо-американския изработел  Никола Тесла

През 1994г. умира огромният български писател  Иван Радоев .


Никола Тесла

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР